Hjem / Anbefalede artikler /

200 meter af Møns Klint gledet i havet - Ikonisk pynt kollapset

13.53
8. januar 2024

Ikonisk pynt kollapset
200 meter af Møns Klint gledet i havet

tange af kalk i havet set oppefraSkredet har omdannet den ikoniske pynt til en 200 meter lang halvø. - © Naturstyrelsen

Ikonisk udsigtspynt på Møns Klint er brast sammen. To skred har i weekenden revet klinten i havet og skabt en 200 meter lang halvø.

Det er sandsynligvis den seneste tids voldsomme regn, der har destabiliseret klinten.

Skreddene ved Sommerspiret og også Forchhammers Pynt har sendt store mængder af klinten ud i havet - og især skredet ved den ikoniske Sommerspirspynt er så stort, at vi ifølge Naturstyrelsen skal tilbage til 2007 for at finde et skred af lignende omfang.

Sommerspirspynten er kort fortalt brast sammen. Skredet her er 300 meter bredt og har dannet en 200 meter lang halvø ud i havet fra klinten.

Flere af stierne langs klinten er også skredet i havet, og der er sat afspærringer op i området. Tilbage i oktober måned ødelagde et skred også en af trapperne, der fører ned til vandet.

Fossiljægere bedt om at vente lidt

Når en klint som denne skrider, eksponerer det fossiler og andet, der ellers har været gemt i klinten i millioner af år.

Men hvis det kribler i fingrene for at gå på opdagelse i naturhistorien, så vent lidt for en sikkerheds skyld. Naturstyrelsen opfordrer til at vente til foråret med at gå på opdagelse i området, indtil klinten er mere stabil.

Her er Naturstyrelsens information om adgang til klinten:

  • Man kan gå langs klintekanten, men respekter afspærringerne ved skreddene. Der er adgang til stien fra Møns Fyr, Liselund eller P-pladsen ved Jydelejet.
  • Stranden spærres af fra Liselund i nord til Ørekule i syd lige nord for Møns Fyr. Dermed kan man ikke færdes på stranden
  • Hele grusvejen gennem skoven til Geocenter Møns Klint (Stengårdsvej) lukkes, da den er meget glat. Den er lukket ved indgangen fra Klintevejen mod vest til udgangen af skoven mod syd.

Møns Klint er Danmarks højeste klint og et unikt naturlandskab med den karakteristiske hvide væg, der rager op af et turkisblå hav, og med en frodig bøgeskov på toppen.

Klinten er i alt syv kilometer lang og op til 128 m høj og formet af gletsjere under den seneste istid for 17.000 år siden.

Fra snestorm til sibirisk kuldelæs mere
Vejr & Radar redaktionen
Mere om vejret
Hay fever
lørdag den 8. marts 2025

Hold pollen i ave

Tips til at lindre høfeber
fredag den 13. juni 2025

Snefald skabte trafikkaos

Vinteren er startet i Sydafrika
mandag den 17. marts 2025

Ekstremt vejr

Over 40 tornadoer rammer USA
Alle vejrartikler
Læs også
mandag den 19. maj 2025

Tiltrængt regn

Vådeste døgn i fire måneder
torsdag den 22. maj 2025

Voerså Hede

Her er der faldet mest regn
tirsdag den 1. juli 2025

Årets første tropedag

Og onsdag bliver varmere
Alle artikler
Vejr & Radar

www.vejrogradar.dk

facebookyouTubeKontakt
Fortrolighedspolitik | Impressum | Tilgængelighedserklæring