Hjem / Anbefalede artikler /

Århundredets astronomiske begivenhed - Massivt gammastråleudbrud

05.00
26. oktober 2022

Massivt gammastråleudbrud
Århundredets astrobegivenhed

Astronomer registrerede i begyndelsen af oktober det kraftigste gammastråleudbrud, der nogensinde er observeret. Lysglimtet kom fra en afstand på næsten 2 milliarder lysår og frigjorde ufattelige mængder energi.

Det kraftigste gammastråleudbrud, der nogensinde er registreret, blev sandsynligvis affyret under dannelsen af et sort hul. Den frigjorde mere energi på få sekunder, end vores sol har gjort i hele sin levetid. Både mængden og energien af de fotoner, der blev registreret i lysglimtet, slår alle rekorder.

Astrofysikere betegner fænomenet, der blev observeret den 9. oktober, som "århundredets begivenhed". Ifølge de første resultater opstod det kosmiske lysglimt i en afstand af næsten 2 milliarder lysår - det er langt tættere på jorden end alle andre gammastråleudbrud, der hidtil er observeret.

gammastraale

Vi forstår endnu ikke gammastråleudbrud fuldt ud. De opstår sandsynligvis, når massive stjerner eksploderer i en massiv supernova i slutningen af deres livscyklus, mens deres centrale kerne kollapser ind i et hurtigt roterende sort hul.

Stødbølger fra gigantiske eksplosioner

I denne proces udsendes elektromagnetisk stråling ved dens rotationsakser i form af ekstremt stærkt bundtede jets. Disse højenergi-stråler skyder gennem supernovaens gas, som spredes med næsten lysets hastighed, og udløser enorme chokbølger.

Disse chokbølger skaber til sidst det voldsomme lysglimt.

Det observerede megaudbrud har nu varet flere hundrede sekunder og gløder stadig. Denne efterglød kan fortsætte i flere uger, men kan kun ses med særligt kraftige teleskoper. Mindre observatorier har derfor ingen chance for at kunne følge det kosmiske efterlys.

Ingen fare for jorden

Gammastråleudbrud, der opstår mere end 3000 lysår væk fra vores solsystem, anses for at være stort set uskadelige for jorden. Deres stråling er simpelthen ikke stærk nok til at udløse kemiske reaktioner i jordens atmosfære.

Videnskaben antager imidlertid, at et gammastråleudbrud fra vores umiddelbare kosmiske naboskab meget vel kunne skade atmosfæren og livet på vores planet, hvis dets stråler ramte Jorden præcist. Men heldigvis er der i øjeblikket ikke nogen kendt truende supernova i solens nærhed.

Vejr & Radar redaktionen
Mere om vejret
tirsdag den 8. juli 2025

Køligere temperaturer

Sommerferie fra sommeren
fredag den 13. juni 2025

Snefald skabte trafikkaos

Vinteren er startet i Sydafrika
tirsdag den 8. april 2025

Aprils astronomi

Mikromåne og den ældste meteorregn
Alle vejrartikler
Læs også
torsdag den 22. maj 2025

Voerså Hede

Her er der faldet mest regn
mandag den 23. juni 2025

Sankthansaften

Risiko for skybrud, torden og hård blæst
torsdag den 5. juni 2025

Se billederne

Stort uvejr ramte Sydtyskland
Alle artikler
Vejr & Radar

www.vejrogradar.dk

facebookyouTubeKontakt
Fortrolighedspolitik | Impressum | Tilgængelighedserklæring