Hjem / Anbefalede artikler /

Bekræftet - det var en tornado i Åbenrå - Analyse af uvejret

13.43
14. juli 2023

Analyse af uvejret
Bekræftet - det var en tornado i Åbenrå

Torsdag formiddag snurrede en tornado gennem Åbenrå. Vores meteorologer har analyseret den sjældent kraftige hvirvel og bekræfter, at det var en tornado.

Som vi skrev her i nyhederne torsdag, oplevede borgerne i Åbenrå blandt andet, at træer blev revet op og tagplader blev revet af huse. Og som du kan se i videoen ovenfor, fangede et kamera endda uvejret på fersk gerning.

Mulig tornado i Aabenraalæs mere

Torsdagens tornado opstod fra en ret lille tordencelle, der ikke havde meget at byde på rent tordenmæssigt. Men til gengæld havde den karakter af en roterende celle.

Der opstod vindskæring, hvor vinden drejede og tog til med højden. Det er denne effekt, som kan føre til rotation i tordenvejr.

vejrradar viser tordencellen over aabenraa

Tornadoer er faktisk ikke specielt sjældne i Danmark, men langt de fleste er bittesmå og kan knap trække vasketøj af en tørresnor. Men en gang i mellem når de en styrke, som kan begynde at måle sig med den kaliber, vi typisk forbinder med USA's Tornado Valley.

Danmarkshistoriens voldsomste tornadoLæs også

Faktisk var der også en tornado i Åbenrå bare få år tilbage i 2019, hvor en lille F2 tornado strøg gennem byen. Og det er det omtrentlige niveau af tornadoer, vi maksimalt har set i Danmark.

Den største tornado i Danmark, som du kan læse om i artiklen ovenfor, var en velvoksen F2, muligvis en lille F3 på Fujitaskalaen. Denne skala inddeler tornadoer mellem F0 og F5, primært baseret på hvor meget skade de forårsager.

IntensitetVindstyrke m/sSkadevirkning
F018-32let
F133-50moderat
F251-70betydelig
F371-92svær
F493-116voldsom
F5117-142meget voldsom

Torsdagens tornado er endnu ikke klassificeret på denne skala.

Måske har du hørt sådanne roterende fænomener beskrevet som en skypumpe.

Det er nemlig på dansk ret normalt at sondre mellem de svage tornadoer, som ikke kommer fra en roterende celle, og de store farlige USA tornadoer, som opstår i en majestætisk supercelle og hærger hele byer.

Men de er allesammen tornadoer.

En tornado er en tornado

Fysisk og altså videnskabeligt set er en skypumpe og en tornado præcis det samme. Den eneste forskel på dem er, hvor vorticiteten, altså rotationen, opstår fra.

I nogle byger er rotationen der allerede, tæt på jorden, og bliver så at sige bare strakt af skyens opadgående strøm, til en roterende luftsøjle, altså tornadoen.

I andre tilfælde roterer hele uvejrsskyen, og her vil interne processer i uvejret generere og koncentrere rotationen under uvejrets base.

Men uanset hvad der får vorticiteten til at opstå, er slutresultatet altid det samme, en tornado. Det er lige meget om den er tynd, tyk, lige eller buet, F0 eller F5.

At skelne mellem en skypumpe og en tornado er altså ikke nødvendigt videnskabeligt, men antyder derimod, at skypumper på en eller anden måde er anderledes end de store farlige tornadoer, der opstår fra superceller.

Sagen er bare, at langt de fleste tornadoer, også i USA, er nogle små, ufarlige snurretoppe. Og som Åbenrå oplevede torsdag, kan de mindre også gøre skade.

Vejr & Radar redaktionen
Mere om vejret
mandag den 31. marts 2025

Tusindvis af lyn

Kæmpe serie af tordenvejr i USA
tirsdag den 8. april 2025

Aprils astronomi

Mikromåne og den ældste meteorregn
Radarbillede viser epicenteret for jordskælvet
fredag den 28. marts 2025

7,7 på Richterskalaen

Myanmar ramt af kæmpe jordskælv
Alle vejrartikler
Læs også
mandag den 17. marts 2025

Supercomputeren Gefion

AI baner vej for lynhurtig vejrudsigt
torsdag den 5. juni 2025

Se billederne

Stort uvejr ramte Sydtyskland
torsdag den 3. april 2025

Borris vejrstation

Årets hidtil varmeste dag
Alle artikler
Vejr & Radar

www.vejrogradar.dk

facebookyouTubeKontakt
Fortrolighedspolitik | Impressum