Vejr & Radar
Hjem / Anbefalede artikler /

Stormflod kulminerer natten til lørdag - Historiske oversvømmelser

17.04
20. oktober 2023

Historiske oversvømmelser
Stormflod kulminerer natten til lørdag

vindradar

100 års hændelse: En historisk voldsom stormflod rammer Østersøkysten fredag og natten til lørdag. Vesterhavet derimod, må kæmpe med helt andre effekter.

Evakueringer, oversvømmelser i gaden, trafikkaos, lukkede motorveje, et sammenbrudt dige ved Sandersvig Strand, bådhuse der bukker under, sommerhuse under vand, afbrudte færgeforbindelser, en smadret trappe ved Møns Klint.

Det er bare nogle af de følger, som stormen og stormfloden har bragt over Danmark fredag.

Vindstød op mod orkanstyrke pisker Østersøens vand ind mod kysterne, hvor Især bugter og fjorde, som ser vandstande på mellem 1,7 og sandsynligvis op mod 2,11 meter.

Sikkerhedstips ved oversvømmelselæs mere

Kulminationen på den voldsomme stormflod forventes at blive nået ved midnat, men de utallige følgevirkninger er allerede godt undervejs fra fredag eftermiddag, hvor stigningen af vandstanden for alvor tog til i tempo.

Værst vil det ifølge prognosen gå ud over Aabenraa, som kan nå 2,11 meter over normal vandstand.

Sådan så det ud nær Kiel i Tyskland fredag formiddag.

Lavt, men også stormfuldt hav i vest

Ved Vesterhavet er den modsatte effekt mærkbar på grund af den østlige storm. Her presses vandet nemlig væk fra kysterne og ud på det åbne hav. Det resulterer i en såkaldt stormsøvej.

Eksempelvis er vandstanden ved Thyborøn Havn mere end 1,5 meter lavere, end det ville være uden østenvinden.

Usædvanlige vejrforhold giver historisk høj vandstand

Det er et skandinavisk højtryk og et lavtryk, som bevæger sig mod Benelux-landene, der er ansvarlige for vejrturbulensen. Højtrykket leder kold luft fra det nordøstlige Europa mod det nordlige Tyskland, mens lavtrykket skovler varm, fugtig luft nordpå.

Forskellen i lufttryk vokser og Danmark ligger som en lus mellem to negle mellem de to luftmasser, der tørner sammen direkte over Danmark, Nordtyskland og Østersøen.

Den markante luftmassegrænse kan ses på et kort med isobarer som ovenfor - isobarer er linjer, der viser lufttrykkets niveauer – med tæt sammenklemte linjer. Jo større trykforskellen er, jo tættere er linjerne og jo kraftigere blæser det.

Stormfloder i Østersøen er sjældne begivenheder

Stormfloder ved Østersøen forekommer sjældnere end på vestkysten, fordi den primære vindretning i Østersøen er vest til sydvest.

Den højeste stormflod, der nogensinde er registreret i Østersøen, fandt sted i 1872 med en maksimal vandstand på mere end 3 meter over det normale.

Danmark er hårdest ramt af stormfloden i Østersøen, men det komplekse lavtrykssystem, der ligger bag, skaber voldsomt vejr i store dele af Europa.

I Skotland, hvor stormen er navngivet Babet og kulminerede fredag morgen, måtte blandt andet to byer evakueres på grund af stormfloder, og tre mennesker er omkommet i løbet af torsdag og fredag i Storbritannien. Derudover har adskillige redningsaktioner fundet sted i England og Skotland.

Engelsk live blog fra Storm BabetLæs også
Vejr & Radar redaktionen
Mere om vejret
mandag den 31. marts 2025

Høfeber

Hvordan måler man pollen?
mandag den 17. marts 2025

Ekstremt vejr

Over 40 tornadoer rammer USA
torsdag den 13. marts 2025

Pollen

Klimaforandringer øger pollensæsonen
Alle vejrartikler
Læs også
onsdag den 16. april 2025

vejr & radar home

Sidste chance for at få påskerabat
mandag den 7. april 2025

Et ÆGte tilbud!

vejr & radar home til en særlig pris
lørdag den 12. april 2025

Påske-special

Giv vejr & radar home i gave og spar penge
Alle artikler
Vejr & Radar

www.vejrogradar.dk

facebookyouTubeKontakt
Fortrolighedspolitik | Impressum