vejr & radar
Hjem / Anbefalede artikler /

Tonga's vulkansky den største nogensinde - Nåede op i mesosfæren

14.52
7. november 2022

Nåede op i mesosfæren
Tonga's vulkansky den største nogensinde

Volcanic plumeRøgfanen fra Tongavulkanen, der blev frigivet den 17. januar 2022, er officielt den højeste vulkanske røgfane, der nogensinde er registreret. - © picture alliance

Det enorme undervands vulkanudbrud, der rystede Tonga i starten af året, har officielt frigivet den største vulkansk røgfane, der nogensinde er registreret.

Efter det eksplosive udbrud i januar steg en gigantisk askesky op. Forskere bekræfter nu, at den nåede helt op i mesosfæren, da den steg hele 58 kilometer op. Mesosfæren er det lag af jordens atmosfære, der ligger lige over stratosfæren.

En vulkansk askesky som denne består af en blanding af vulkansk aske og gasser.

Nogle forskere har før vurderet, at denne vulkanfane nåede så højt op, men nu er det blevet bekræftet. Det er forskere fra Oxford University, der har bekræftet højden.

Normalt sammenligner man temperaturmålinger fra toppen af skyen med en referencetemperaturprofil, for at finde højden, men det kunne ikke lade sig gøre i dette tilfælde.

I troposfæren, det laveste lag af atmosfæren, falder temperaturen med højden, men i stratosfæren begynder den at stige igen, og det gør det vanskeligt at udregne røgskyens højde med denne metode.

Vejrsatellitter dokumenterede den hurtige udvikling af skyformationen ved at tage billeder hvert tiende minut. Disse blev ved hjælp af den såkaldte parallakseeffekt brugt til at bestemme røgfanens højde.

Volcanic plumeTonga-røgfanen, som GOES-17-satellitten dokumenterede den. - © NASA

Parallakseeffekten henviser til forskellige opfattelser af et objekts afstand, når det ses fra flere vinkler. Tre vejrsatellitter overvågede udbruddet, og det var deres forskellige vinkler, der gjorde det muligt at foretage en nøjagtig vurdering af fanen.

Og resultaterne viste, at skyen nåede en højde på 58 kilometer på sit højeste punkt. Den hidtil højeste kendte udbrudssøjle målt af satellitter blev produceret af vulkanen Pinatubo på Filippinerne i 1991, som nåede en højde på 40 kilometer.

Vejr & Radar redaktionen
06.00
21. marts 2023
Maggiore søbred

Analyse: Ticino tørrer ud

Vandmangel i Sydschweiz

11.39
20. marts 2023
forårsblomser og cyklist

Velkommen til foråret!

Vidste du alt dette om forårsjævndøgn?

05.00
18. marts 2023
kirsebærtræer ved mount fuji

Sakura i Japan er i gang

Rekordtidlig kirsebærblomstring i år

Alle artikler
vejr & radar
Web | App
facebookKontakt
Fortrolighedspolitik | Impressum